Home Country India Mahabaleshwar Temple, Maharashtra

Mahabaleshwar Temple, Maharashtra

- Advertisement -

Traveling to the Mahabaleshwar Temple, an ancient Hindu temple that has the historical, religious and cultural importance. Originally built in the 4th century, the temple has served as a holy site and pilgrimage site for centuries.

About Mahabaleshwar Temple


The Mahabaleshwar Temple is an ancient sanctuary and one of the Maratha heritage located at a distance of 6 km from the city of Mahabaleshwar. Popularly known as Mahabali, the temple is filled with tourists and enthusiasts throughout the year to enjoy the serenity and tranquility on offer here. The temple is extremely popular among Hindus because Lord Shiva is the deity who presides here. There are amid mountainous terrain, this temple glorifies the Maratha Empire and its dominance in the 16th century.

The Mahabaleshwar Temple near Satara is built by the Chanda Rao More dynasty in the 16th Century and it is one of the ancient temples of Maharashtra. The magnificent temple is guarded with the inner and outer areas. The inner part, known as the sanctum sanctorum, here Lord Shiva is the main deity. There are many assets of Lord Shiva in the premises of this temple, such as his bed, damru, Trishul, the sculptures of his sacred bull and Kalbhairav ​​(his bodyguard).

The main attraction of this temple is the 6-foot long Shiva lingam of which only the tip is seen, representing the stone incarnation of Lord Shiva. The Mahabaleshwar temple has a very serene and spiritual environment. The visit the temple throughout the year you witness the quiet and peaceful aura of Lord Shiva. There are other two famous temples nearby, namely the Atibaleshwar temple and the Panchganga temple. The Mahabaleshwar Temple is the epitome of Hemadant’s authentic architectural style in southern India.

The first British to step on this place was Sir Charles Malet in 1791. A Sanitarium was built under the command of General Peter Lodwick and Governor of Mumbai Sir John Malcolm in 1828. Mahabaleshwar was considered British territory and was called ‘Malcolm Peth’ for several years.

Bungalows, churches and the Mahabaleshwar club have been built. A polo field and a running track have been opened in the 19th century, since the foundation of the sanatorium, a rehabilitation center was created in an open prison, detainees from China and Malaysia were stationed there.

Mahabaleshwar was the capital of the governor of the old Bombay presidency. The British built several mansions, cottages, and bungalows around the city.

Best Time to Visit Mahabaleshwar Temple


Best Time to Visit Mahabaleshwar Temple
Best Time to Visit Mahabaleshwar Temple

Summer (March – June): In the Mahabaleshwar hill station, the summer seasons are not marked by extreme heat and humidity. The sky is generally clear and the weather is still pleasant, making the months of March to June an ideal time to visit the Mahabaleshwar Temple.

Monsoon (July – September): You should avoid visiting the Mahabaleshwar Temple during the rainy season from July to September, as there are risks of landslides and frequent roadblocks. At this time, Mahabaleshwar will receive heavy rains and tourism is simply not possible.

Winter (October – February): According to many tourists, the best time to visit the Mahabaleshwar temple is the months of October to February. Mahabaleshwar has a tourism-friendly climate during the winter season and invites many visitors from all over the world.

How to Reach Mahabaleshwar Temple


How to Reach Mahabaleshwar Temple, Nandi Statue, Maharastra
How to Reach Mahabaleshwar Temple

By Plane: Pune International Airport is the closest airport to the Mahabaleshwar Temple, located in the city of Pune. Once you arrive at Pune airport, you can take a taxi or a bus to reach the temple in just 2 hours and 30 minutes.

By Bus: Mahabaleshwar temple has incredible bus connectivity to all major neighboring cities of Maharashtra. You can travel all night from anywhere and arrive early in the morning to experience the beauty and serenity of the temple.

By Train: The closest station to the Mahabaleshwar Temple is Wathar, which is 60 km away. The station connects all the main cities of Maharashtra with the temple. Once you arrive at Wathar station, you can take a local taxi to reach the Mahabaleshwar temple.

Mahabaleshwar Temple Nearby Attractions


  1. Panch Ganga Temple
  2. Krishnabai Temple
  3. Arthur’s Seat
  4. Pratapgad Fort
  5. Elphinstone Point
  6. Mahabaleshwar Hill Station
  7. Kate’s Point

Know more places here >> Tourist Places Near Mahabaleshwar Temple

Mahabaleshwar Temple Address


Satara, Mahabaleshwar, Maharashtra, 412806, India

People Also Ask About Mahabaleshwar Temple


1. How old is Mahabaleshwar Temple?

Ans: As per the historical records, the Mahabaleshwar Temple is built in the 16th century.


2. Who built Mahabaleshwar Temple?

Ans: Chanda Rao More built the Mahabaleshwar temple in the 16th century when he visited this magnificent place. Dedicated to the Hindu god Shiva, this magnificent temple attracts tourists around the world.


3. What are the timings of Mahabaleshwar temple?

Ans: Mahabaleshwar Temple is open from 5:00 AM – 12:00 PM and 4:00 PM – 9:00 PM throughout the week. That said, however, you should make sure you do not visit the place during rush hours or else you cannot spend the time in the temple peacefully.


4. What are the top attractions to visit in Mahabaleshwar?

Ans: There are many top attractions to visit in Mahabaleshwar and these are the top ones:

  • Mahabaleshwar Hill Station
  • Mahabaleshwar Temple
  • Arthur’s Seat
  • Elephant’s Head Point
  • Venna Lake

See all attractions in Mahabaleshwar on Jaborejob


5. What are the most popular things to do in Mahabaleshwar with kids?

Ans: You can visit On Wheelz or Velocity Entertainmentz amusement park, you can go to Venna Lake for boating, or you can visit Strawberry Farm or Wax Museum with your kids.


6. What are the best outdoor activities in Mahabaleshwar?

Ans: You can climb Pratapgad fort or if you are interested in shopping visit Mahabaleshwar Market, you can do cycling in a hilly area, you can trek to Arthur’s Seat in Mahabaleshwar, lot more you can do…


7.  How many points are there in Mahabaleshwar?

Ans: There are 3 main points in Mahabaleshwar namely, Kate’s Point, Echo Point, and Elephant’s Head Point.


8. What is the best time to visit Mahabaleshwar?

Ans: The best time to visit Mahabaleshwar is summer from March to June with an avg temp 33 degrees C and it is good to visit from December to February to get the best scenic hilly station with 20 degree C.


9. Why Mahabaleshwar is famous for?

Ans: It is famous for its beauty and strawberry farms. Many tourists visit every year due to the incredible weather and the unparalleled beauty of Panchgani… Main attractions: Sydney Point, Parsi Point, Mapro Garden and the Strawberry Festival that take place every summer.


10. Who built Mahabaleshwar Temple?

Ans: The Mahabaleshwar Temple was built by the Chanda Rao More dynasty in the 16th century.


11. Is Mahabaleshwar a Jyotirlinga?

Ans: No, Mahabaleshwar is not a Jyotirlinga. There are 12 Jyotirlinga in India are as follows:

1. Somnath Jyotirlinga
2. Gujarat Mallikarjuna Jyotirlinga
3. Andhra Pradesh Mahakaleshwar Jyotirlinga
4. Madhya Pradesh Omkareshwar Jyotirlinga
5. Madhya Pradesh Vaidyanath Jyotirlinga
6. Jharkhand Bhimashankar Jyotirlinga
7. Maharashtra Rameshwar Jyotirlinga
8. Tamil Nadu Nageshwar Jyotirlinga
9. Gujarat Kashi Vishwanath
10. Varanasi Trimbakeshwar Jyotirlinga
11. Nasik Kedarnath Jyotirlinga
12. Uttarakhand Grishneshwar Jyotirlinga, Aurangabad


12. Is photography allowed inside the temple?

Ans: Yes, photography is allowed inside the temple. There are many things to photograph in this place therefore when you come to this place, you should not forget to bring your cameras.


13. Is one day enough for Mahabaleshwar?

Ans: It totally depends on you how you want to spend the time over the place. If you are visiting only Mahabaleshwar temple one day is enough or if you want to visit nearby places, it is suggested at least you spend 3 days to enjoy because you can find many beautiful places nearby.


14. What is the Speciality of Mahabaleshwar?

Ans: Strawberries, Mulberries, and carrots are the specialty of Mahabaleshwar. One should never miss trying the boiled or roasted Corn grown locally.


15. How can I enjoy Mahabaleshwar?

Ans: Mahabaleshwar is blessed by the goodness of nature, this picturesque and serene destination offers a fascinating view of vertiginous peaks, green forests, green valleys, and sparkling rivers. You can enjoy Mahabaleshwar by visiting temples, fort, cycling, trekking, sightseeing from various points, eat amazing food, etc.


16. Is Ola available in Mahabaleshwar?

Ans: Yes, along with Ola cab, Meru cab, and Savaari taxi also available to travel in and around Mahabaleshwar.


17. Is Mahabaleshwar safe for couples?

Ans: Yes, Mahabaleshwar is safe for couples but to answer exactly, anywhere you go you should be careful that is the basic thing you must know.


18. What is the famous food of Mahabaleshwar?

Ans: You can find a variety of foods in Mahabaleshwar and there are some food it is famous for Strawberries, Icecream, Maharashtrian Thali, Chikki, Puran Poli, Channa, Parsi Food, etc…


19. Is Mahabaleshwar worth visiting?

Ans: Yes it is worth visiting the place because you can enjoy the beauty of waterfalls, flower garden, do Cycling, Horse Riding, or you can visit different points to view the place, have fun in Horror house, Trekking, stay at Tent house and many more…


20. Which location is best to stay in Mahabaleshwar?

Ans: The Mahabaleshwar or Mahabaleshwar-Panchgani roads are the best places to stay in Mahabaleshwar simply because most of the tourist attractions are in this area. You will find most of the best hotels in these two areas.


21. How far is Mahabaleshwar from Panchgani?

Ans: It is a 69 km distance between Panchgani to Mahabaleshwar on-road and if you are planning to reach the place with flights, trains or buses you will not find any, the best thing is to book a cab or taxi to reach the destination.


22. Are there tigers in Mahabaleshwar?

Ans: There are many wild animals in the Mahabaleshwar Forest area and before the construction of the dam across the Koyna river, the tigers have been shot in this region so it is believed there no Tigers anyways be careful.


23. Is there an entry fee to Mahabaleshwar Temple?

Ans: No, there is no entry fee.

 

 

- Advertisement -
- Advertisement -

Stay Connected

1,318FansLike
46FollowersFollow
936FollowersFollow
788SubscribersSubscribe

Must Read

Indian Freedom Fighters: 100 Popular Freedom Fighters of India

The Freedom Fighters of India were individuals who fought for freedom and who actively participated in our national movement in India to get rid...
- Advertisement -

Brown Spider Monkey [ only 60 left ] Endangered Species

Brown Spider Monkey or variegated spider monkey is a species of Monkey that was usually found in the forests of Colombia and Western Venezuela....

Siamese Crocodile [ only 70 left ] Endangered Species

Native to South Eastern Countries of Indonesia, Burma, Laos, Cambodia, Thailand, etc The Siamese Crocodile is a freshwater crocodile is a critically endangered species...

Javan Rhinoceros [ only 72 left ] Endangered Species

The Javan Rhinoceros, also known as Sunda Rhinoceros or 1-horned Rhinoceros is a species of Rhinoceros that is now endangered and very rare. The...

Related News

Mexican Wolf [ Less than 340 left ] Endangered Species

Also known as Lobo, the Mexican Wolf is a native to Southeast Arizona and Southern New Mexico is the smallest North American Grey Wolf....

Brown Spider Monkey [ only 60 left ] Endangered Species

Brown Spider Monkey or variegated spider monkey is a species of Monkey that was usually found in the forests of Colombia and Western Venezuela....

Siamese Crocodile [ only 70 left ] Endangered Species

Native to South Eastern Countries of Indonesia, Burma, Laos, Cambodia, Thailand, etc The Siamese Crocodile is a freshwater crocodile is a critically endangered species...

Javan Rhinoceros [ only 72 left ] Endangered Species

The Javan Rhinoceros, also known as Sunda Rhinoceros or 1-horned Rhinoceros is a species of Rhinoceros that is now endangered and very rare. The...

Spix’s Macaw

Spix’s Macaw is one among Endangered Species listed by IUCN also known as the little blue macaw, a bird native to Brazil is a...